En dag i svampskogen på norra Lidingö

Att leda en svampexkursion är både bekvämt och enkelt tycker Lasse Ståhle:  ”Man behöver bara ställa sig i skogen så kommer svamparna till en”. Och de bärs fram av ivriga och vetgiriga deltagare som vill ha svar på allt!

Bilderna: Rätt utrustning – intensiv svampblick / Ädelsten i skogen – ärggrön kragskivling / Fingersvamparna gick Lasse bet på – fler arter än fingrarna på handen om man säger så / Fräscht fint exemplar av strävsopp, troligen aspsopp.

Mycket lyckades han svara på men ibland gick han bet – finns närmare femtusen sorter att välja på så det är ju inte så konstigt. En viktig lärdom som han skickar med oss är att bara plocka svamp som man är helt säker på att den är ätlig! Och att kolla noga varje gång.

Vi vandrade i den vackra skogen på norra ön där det nu är aktuellt att utöka befintligt naturreservat. Vi hittade signalarter som blodsopp och blomkålssvamp som tydliga belägg för områdets höga naturvärde. Vi såg också olika sorters riskor, soppar, fingersvamp, taggsvamp, röksvamp, …

Efter nästan fyra timmar var vi åter på parkeringen där svampböckerna konsulterades.Här reder vi ut en långfotad röksvamp med hjälp av Ryman/Holmåsens svampbok, men går bet på en spindelskivling (finns cirka 400 arter).

Lasse hade med sig ett urval av bra svampguider + en gammal som han avrådde ifrån, vi har lärt oss mer sedan dess!

För svampnördar! Två stubbsvampar, en ätlig och en giftig

Klicka för bildspel, här döljer sig viktig information!

 

Fotografen fastnade denna gång för alla färgstarka och roliga svampar!

Klicka för bildspel så får du veta vad svamparna heter!

 

Lite mer matnyttiga sorter kom med i förra årets reportage: Svampbotanisk utflykt 2021

Eva Backlund och Lasse Ståhle