Höstvandring på norra Lidingö – 7 november

Dagens långa vandring blev en blöt historia – fast en vandring i höstregn kan ju även vara en fin upplevelse!

Vi startade vid Grönsta Prästgård och tog oss ner till vattnet via den odling som Tillsammansodlarna driver bakom prästgården. Nere vid bryggan var det någon som tog ett bad i blåsvädret. Vi riktigt ryste vid blotta tanken och fortsatte raskt fram till Täcka Udden.

Bakom oss syns Villa Nyberg där Carl Richard Nyberg, även kallad Flyg-Nyberg bodde i början av 1900-talet. Han uppfann 1882 blåslampan, vars marknadsföring gav honom en förmögenhet.

Han försökte sedan uppfinna praktiskt användbara flygmaskiner drivna av ångmaskiner. Drömmen var att bli den förste i världen att bygga en fungerande, motordriven flygmaskin och även själv flyga den. Mer finns att läsa på Wikipedia

Vi följde kusten vidare mot Bosön som vi rundande – tror bestämt att där var fler uppförsbackar än nerförsbackar!!!

Vid Dalakolonin är det tyst och stilla så här års. En pampig midsommarstång minner om sommarens glädjeämnen. Här gavs säsongsarbetare från Dalarna möjlighet att odla grönsaker och potatis under första världskriget. Än idag krävs det att man har anknytning till Dalarna.

Tvärs över vattnet kunde vi se Södergarns kursgård som var nästa mål.

Svanfamilj som födosöker med kursgården i bakgrunden.

Efter att ha besökt Södergarnsängen där vinden tog i ordentligt svängde vi upp i skogen med sikte på Hustegaholm och Kyrkviken.

En vacker pelarsal! Och en artfattig produktionsskog som inte gynnar den biologiska mångfalden.

Vi tog oss vidare in i en mer varierad skog där vi gjorde ett fynd under granens grenar…

Ett litet rådjurskranium…

… och gröna svampar på en murken trädstam – en ärggrön kragskivling, meddelar Isak från Nairobi 🙂

Vi passerar Elfviksvägen.

Längre fram längs Kyrkviken stannade vi till och beundrade Lidingös ”fetaste ek” som mäter 750 cm runtom och har funnits här sedan mitten av 1600-talet.

Och nu regnade det nästan inte alls!!