Livet vid rävgrytet

I sommar bjuder vi på ett exklusivt ”hemmahosreportage” hos en rävfamilj i hemsidans sidhuvud. Vi kommer att få följa deras liv från maj till augusti!

EGD2015

Bilderna kommer från Eddie Granlunds kamera och så här berättar han om sitt rävprojekt: ”Rävhanen som jag följt i 6 år är en riktig överlevare, inte starkast men smartast, han vet var man får tag i föda med minsta möjliga ansträngning. Att undvika faror är också en viktig del i överlevnaden, han skyr gående och springande människor, däremot är hästar och bilar är inte så farliga. En dag såg jag honom med blodig svans, förmodligen hade han fastnat någonstans eller blivit påkörd och fått svansens yttersta del avknipsad, men han klarade sig till min stora glädje”.

Efter parning i januari – februari går rävhonan dräktig i ca 8 veckor. När valparna föds är de blinda. Några veckor senare börjar de se och man kan skymta dem i grytöppningen.

Den första bilden är tagen en tidig morgon i maj 2015 och valparna har hunnit bli drygt en månad gamla.

fox1_orgSom små diar ungarna rävhonan men i takt med att de blir större får de också halvsmält mat som honan “kräks” upp. Vid ungefär en månads ålder söker de sig ut ur grytet korta stunder.

fox2_orgJu äldre rävungarna blir desto modigare blir de och utflykterna blir längre – men inte längre än att de kan fly ner i grytet om något “otäckt” dyker upp, typ människa!!

fox3_orgI juni börjar valparna träna på att jaga själva men söker sig ofta till någon av de vuxna för att lära sig hur jakten går till.

fox4_org

Då rävhanen jagar sork sätter han sig ner, lutar huvudet och sluter ögonen för att stänga ute allt annat än sorkljudet. När sorken är lokaliserad reser han sig sakta upp med alla sinnen på helspänn. Först hålls svansen parallellt med kroppen, sedan höjs den rakt upp i luften – och så hoppar han.

fox5_org

Efter lyckosam jakt går räven iväg med sorken hängande i munnen till ungarna i grytet.

Vårmånaderna och försommartiden är ansträngande för föräldrarna. Det gäller ju att skaffa föda till de små. När valparna vuxit till sig och lärt sig att jaga på egen hand blir tillvaron lite lugnare för de vuxna, de kan mer tänka på sig själva och jagar för egen del. Rävlivet går vidare och under senhösten börjar sommarpälsen bytas mot vinterpäls och de förbereder sig för vintern som kan vara nog så hård. Ett nytt år i rävmarkerna har börjat.

Om Eddie Granlund

  • Inriktningen i Eddies fotografi har huvudsakligen varit djur och landskapsfotografi, men intresse för skärgården, Ekoparken, och Lidingö har utökat hans motivområden. Eddie ser fotografi som ett sätt att förmedla en upplevelse, känsla eller önskan.
  • Genom åren har Eddie medverkat i ett stort antal böcker och även givit ut egna, han har också haft en del egna utställningar.
  • Hans bilder har publicerats i tidningar och magasin både i Sverige och utomlands.
  • Startade bildbyrån Naturbild tillsammans med en grupp naturfotografer 1976.
  • 1999 valdes han till Årets Lidingöbo för att i bokform dokumenterat Lidingö skärgård och Lidingö.
  • Böcker: Lidingö en årstidsvandring 1995, Lidingö skärgård 2000, Guide till Ekoparken 2001, Millesgården 2003, Lidingö den gröna ön, 2004 samt Lidingö en ny tid, 2016.