Rapport från naturvårdsprojektet ”Främjande av vårflygande vildbin på Lidingö”

Sälgsandbi

Vilda bin är viktiga pollinatörer i naturen och har också betydelse för odlade grödor, frukt och bär. De aktuella boplatserna för tidiga vårbin som finns på ön har visat sig förhållandevis stabila över en följd av år, men kan behöva stöd för att finnas kvar också i framtiden. Populationerna av främst vårsidenbin och sälgsandbin har följts under flygtiden i april och maj med rapportering i Artportalen. En särskild inventering av större sälgar och sälgbestånd på ön har också påbörjats, särskilt i anslutning till binas boplatser. Rapporteringen av sälg i Artportalen har hittills i första hand gällt hanträd, som utgör en viktig pollenresurs för bina. Även honträd är av stort värde. Där produceras nektar, binas flygbränsle.

 Inventering av vårflygande bin

Under våren och försommaren har inledande åtgärder vidtagits. Det har skett genom inventering av några arter vårflygande vildbin på tre olika lokaler samt inventering av grova sälgar/större sälgbestånd på Lidingö. Inventeringarna har skett i nära anslutning till sedan tidigare kända bipopulationer nära Fågelöudde, Stockby och Yttringe och kommer att fortsätta under ytterligare några år. En lokal söder om Fågelöudde har bedömts lämplig för varsam restaurering och anpassning av markbiotopen för vilda bin. Det gäller röjning av igenväxta sandmiljöer och förstärkta sandbäddar för att underlätta för bina att gräva sina bon. Dessa bin är viktiga pollinatörer med betydelse även för odlade grödor, frukt och bär.

Inventeringen av bin utgör en uppföljning av tidigare observerade populationer av vårsidenbin och sälgsandbin. Dessa bin är förhållandevis stora, lever i aggregationer och är därmed betydelsefulla som pollinatörer. De aktuella boplatserna på Lidingö har visat sig förhållandevis stabila över en följd av år, men kan behöva stöd för att finnas kvar också i framtiden. Populationerna av bin har följts under flygtiden i april och maj med veckovis inrapportering i Artportalen. För populationen vårsidenbin nära Fågelöudde, som sammanlagt följts under en tioårsperiod, redovisades t.ex. cirka 250 patrullerande hanbin sista veckan i april 2020. Det indikerar ett motsvarande antal honor, som normalt kläcks litet senare än hanarna. Populationen sälgsandbin bedöms på denna lokal vara mindre, sammantaget dock minst ett hundratal bin sista veckan i april. Det kunde också noteras en betydande förekomst av myror samt flug- och stekelparasiter i de områden som följts, vilket utgör påtagliga hot mot bipopulationerna. I våras genomfördes en utflykt där lokalen vid Fågelöudde besöktes Vårvandring med fokus på våra pollinatörer – 26 april

Inventering av sälgar

Sälg, hanblommor

En särskild inventering av större sälgar och sälgbestånd på ön har påbörjats, särskilt i anslutning till binas boplatser. Ett 20-tal rapporter av sälg i Artportalen har hittills i första hand gällt hanträd, som utgör en viktig pollenresurs för honorna då de ska proviantera sina boceller. Även honträd är dock av stort värde. Där produceras nektar, binas flygbränsle.

Under kommande år kommer inventeringarna att fortsätta, samtidigt som främjande åtgärder för bina sätts in. Särskilda informationsinsatser kommer också att göras kring utvecklingen av boplatser och livsförhållanden för Lidingös vilda bin.

Projektet genomförs i samarbete med Lidingö stad.

Folke Kustvall Larsson, biolog och ansvarig för inventeringarna

Läs mer: Naturskyddsföreningens kampanj Rädda bina