Möt våren bland grod- och kräldjur 16 april 2016

Till årets grod- och kräldjursvandring hade ett femtiotal förväntansfulla deltagare mött upp vid Stockby för att göra promenaden fram till Långängskärret. Lagom till start kom de första regndropparna. Och sedan blev det värre. Inget väder för ormar och ödlor – och inte för människor heller!

Deltagare grod-och kräldjursvandring

Trots vädret lyckades Torbjörn fiska upp en salamander och få tips om förmodade grodor innan fotografen (och många andra) gav upp. Regnet fortsatte med full styrka men tappra barn och föräldrar väntade förväntansfullt på vad Torbjörn håvade upp, en ettårig padda, en sländlarv i sitt bo och några vattenspindlar.

Gruppen tunnades ut och när vi avslutade i Långängskärrets fågeltorn så var vi ett 15-tal kvar som lyssnade till Torbjörns svar på frågor om grodor- och kräldjur. Höjdpunkten kom när Torbjörn lät oss klappa en snok och en huggorm och gav oss en lektion i hur vi ska bete oss när vi umgås med ormar. Molnen lättade och solen tittade fram när vi avslutade promenaden.


Grod- och kräldjurssafari 19 april 2015

Vi som deltog i årets grod- och kräldjurssafari fick lära oss mycket om Lidingös fauna när det gäller grodor och kräldjur. Han inledde med ett ”teoripass” där vi både fick se bilder på och lyssna till de arter som ger ljud ifrån sig.

IMG_9222

Nio arter finns representerade på Lidingö (se lista längst ned på sidan) och av dessa fick vi stifta närmare bekantskap med fem stycken under vandringen mellan Stockby motionsgård och fågeltornet vid Långängen.

Trots det lite kyliga vädret fick vi se en hel del ormar. Det är inte farligt att handskas med ormar om man vet vad man gör och tar det varligt. En skrämd eller stressad orm väser, och säger kom inte närmare, men lugnar ganska snart ner sig och finner sig tillrätta i hans hand. ”Ormar har inget minne utan för dem är det här och nu” förklarar han. ”Men, det krävs kunskap för att göra detta, så du ska alltid nalkas en orm med respekt och låt den var ifred”.

Vi fick också uppleva närkontakt med en padda och en Större vattensalamander, vilket inte hör till vanligheterna.

På Lidingö kan man träffa på dessa arter:

Mindre vattensalamander  Större vattensalamander  Padda  Åkergroda  Vanlig groda  Kopparödla  Skogsödla  Vattensnok  Huggorm

På Lidingö stads hemsida finns inventeringar av reptiler och groddjur gjorda av Torbjörn Peterson:

Herpetofaunan på Lidingö, Björkskär och Lilla Nassa. Habitat, Vandring, Hot och Naturvård – en 40-årig studie.

Västra Långängskärret Lidingö Reptiler Groddjur Trollsländor