Svampexkursion i Lidingöskogen 20 oktober

Årets svamputflykt fanns med i Naturskyddsföreningens månadsblad och det hade lockat många ”utsocknes” denna gång. Så det blev full fart i svampskogen med närmare trettio deltagare. Lasse Ståhle ledde oss som vanligt med lugn och stadig hand!

Lasse, i videon berättar du om mångkransad spindling som i äldre svampböcker beskrevs som en jättefin matsvamp men nu klassas som oätlig. Vem är det som bestämmer det? Och varför bedöms det inte på samma sätt i alla länder?
Rekommendationerna om vilka svampar som kan betraktas som matsvampar är generellt sett en slags konsensus bland svampexperter där Sveriges svampkonsulenter väger mycket tungt.
Webbsidor som åtnjuter ett stadgat rykte med stort förtroende (t ex Svampklapp och Svampguiden) har också ett stort inflytande liksom författare av svampböcker.
Det är hela tiden olika personer som framför åsikter som diskuteras och som får till följd att positionerna flyttas. Exemplet vi såg på exkursionen – mångkransad spindling – tycker jag själv är ett bra exempel (se klippet).

Har du några enkla tips på hur man skiljer ätlig från oätlig svamp?
För kremlor (dvs svampar med vita/ljusa skivor och spröd fot som lätt bryts i små stycken och som inte blöder när man skrapar på skivorna) gäller att man kan smaka på en liten bit, smakar den skarpt eller bittert så är den oätlig. Spotta alltid ut!
Annars finns det tyvärr inga enkla och logiska lösningar, man får helt enkelt lära sig, svamp för svamp. Man kanske kan säga att det enkla knepet är att lära sig en svamp i taget inklusive förväxlingssvampar. Se till att kunna dem och läs på hur de ska tillagas, det kan vara ganska olika.

Vi lyckades pricka av geletagging och blomkålssvamp i år också. Vad blev dagens höjdpunkt denna gång?
Jag tycker det var väldigt roligt att vi i år hittade två nya så kallade signalarter, kantarellmussling och kandelabersvamp. Den totala mängden arter vi hittade visar också vilket fint område detta är och att Lidingö verkligen fattat rätt beslut som gjort det till ett naturreservat.


Min personliga favorit blev nog alla fall en pytteliten svamp som jag fick lov att titta på i lupp med hög förstoring för att bli helt säker på – dvärgbroskskivling. Hattens bredd mäts i millimeter!

Några av alla svampar vi hittade