Dagens väder passade nog vattensalamandrarna bättre än oss människor! Men det är inget man ska låta sig hindras av tyckte deltagarna i dagens båda grupper. Och med en liten salamander i handen glömmer man lätt bort både snö och blåst!
Salamandrar är groddjur med svans och gör samma årstidsvandringar som grodor och paddor. På våren vandrar de mot sina lekplatser i vatten där de parar sig och lägger ägg. När äggen kläcks utvecklas larven i vatten. På hösten söker salamandrar upp en frostfri plats på land där de övervintrar.
Vår grod- och kräldjursexpert Torbjörn Peterson undersöker på uppdrag av kommunen hur vandringsmönstret ser ut vid Rudbodakärret på Norra Lidingö. Här finns både Större- och Mindre vattensalamander.
Vattensalamandrarna övervintrar i vägbanken ovanför kärret och på våren vandrar de över gångvägen ner i kärret. Plasten som har spänts upp längs hela vägen, men blåst sönder på många ställen under natten, spärrar vägen och de ramlar ner i de fällor med gult tak som placerats ut med jämna mellanrum längs avstängningen. Varje dag under vandringsperioden vittjar Torbjörn dessa fällor, räknar och mäter samtliga innan de släpps fria i kärret. Ibland kan det vara flera hundra och ibland mindre än tjugo.
Mindre vattensalamander. Honan är småprickig på magen och hanen har större prickar.
Större vattensalamander. Honan med magen full av ägg underst.
Rudbodakärret – kort historik
1902 anlades en gevärsskyttebana där man från den dåtida Nilstorpsvägen sköt österut över kärret mot den stora fångvallen (som idag är den höga vallen upp mot Norra Kungsvägen). I samband med planeringen av Rudbodaområdet under början av 1960-talet lades skjutbanan ned och kärrområdet började användas för placering av överskottsmassor från bygget. Den dåvarande stadsträdgårdsmästaren Rolf Mellquist motsatte sig detta och lyckades så småningom vända opinionen och rädda halva kärret.
2012 rensades kärret och en inventering av växt och djurliv genomfördes: Inventering av Rudbodakärret 2012, Torbjörn Peterson.