Vilda blommornas dag 2022

Årets blomstervandring ägnades åt Hustegaholm och den växtlighet som finns runt gården, längs stränderna, i hästhagen och i skogen. Dagen avslutades med ett besök hos vattenbufflarna nere vid Gråviken – där Mats charmade alla damer!

Helena berättade också om de aktiviteter som pågår på andra sidan Kyrkviken, vid Ekholmsnäs, där byggen pågår i både skidbacke och golfbana. Hon redogjorde även för de diskussioner som pågår om arrenden av mark runt Hustegaholm.

Några bilder från vandringen:

Blodnäva

Lundkovall eller Natt och dag. Linne beskrev den så här: Med de blåvioletta skärmbladen under de guldgula blommorna smyckar denna växt våra skuggiga lundar, så att man tycker sig träda in i själva Floras eller Auroras salar.

Asken har bildat frön i stora klasar som hänger kvar långt efter lövfällningen.

Vitkindade gäss nere vid stranden.

SUP-paddlare i Kyrkviken nedanför Ekholmsnäs gård. Här bodde tidigare konstsamlaren Sven-Harry och det sägs att Richard Bergh målade sin tavla Nordisk sommarkväll på just den balkongen!

Älggräset är på väg att slå ut. Namnet har inget med älgar att göra utan härstammar från engelskans ale och användes förr som mjöd- och ölkrydda.

Margareta Pålsson passade på att hälsa på Mats som helt uppenbart njöt av uppmärksamheten! Han är en av tre vattenbufflar som betar vid Gråviken i år.

Guide: Helena Klangemo
Text och bild: Eva Backlund