Det var ett fullsatt auditorium när Anna Froster tog oss med på en djupdykning på grunt vatten om våtmarkernas superkrafter.
Programmet arrangerades av Lidingö naturskyddsförening, Hållbart Lidingö, Lidingö FN förening, Lidingö ornitologiska förening och Lidingö stadsbibliotek.
Svenska våtmarker har gjort en lång resa, från älskade slåttermarker till bespottade träsk – och vidare till att plötsligt komma ut som klimathjältar.
Författaren Anna Froster berättade om denna resa, om våtmarkernas många superkrafter, och om hur den svarta storken blev av med jobbet som budbärare från dödsriket.
Detta är saker hon har utforskat under arbetet med boken Våtmark – en djupdykning i grunda vatten som är Naturskyddsföreningens årsbok 2024.
Vad är kontentan av det som vi har hört?
Idag pratar vi mest om våtmarkernas betydelse för klimatet, men de har också stor betydelse för många djur och växter, 600 rödlistade arter är knutna till våtmarker. De är även viktiga för vattenrening och flödesutjämning och dämpar både översvämning och torka. Dom har många strängar på sin lyra!
Anna sammanfattar på Facebook
Anna Froster tillsammans med Helena Klangemo framför en av alla våtmarker.
Det blev fullsatt i lokalen, drygt 50 personer hade hittat hit.
Här ska dikas ut och brytas torv. Så såg det ut för 100 år sedan.
En riktig ”våtmarks-cocktail”!
Ann Fagerström Tronde passade på att köpa boken Våtmark!