Hej!
Här kommer en hösthälsning från din lokala naturskyddsförening på Lidingö. Naturskyddsföreningen har drygt 230 000 medlemmar över hela landet och här på Lidingö är vi nästan 1 600! Vi är en liten men engagerad styrelse som brinner för att värna Lidingös natur och miljö. Under 2019 har vi jobbat mycket med kommunens plan för hur Lidingös naturmark ska skötas i framtiden.
Vi vill att våra skogar ska skötas så att både friluftsvärden och biologisk mångfald gynnas. Framtida generationer ska kunna njuta av skogar rika på svamp, bär och naturupplevelser. Vi vill också ha mer blomrika marker som gynnar pollinatörer som humlor, vilda bin och fjärilar. Vi vill att odlingslandskapet ska hållas öppet med hjälp av betande djur, som kor, får och getter. Vi vill också att sjöarna och havet ska ha rent vatten och ge möjlighet till bad och friska fiskbestånd. Vi vill att staden ska skydda den mest värdefulla naturen från framtida exploatering genom att skapa fler naturreservat.
Vi arrangerar också olika programaktiviteter:
Få närkontakt med getter – en vandring i samarbete med Stockholms naturguider
29 oktober kl. 12.00–15.00 (på höstlovet).
Industrijordbruk och skogsbruk har i snabb takt omvandlat stora delar av våra landskap och vår natur till ökenartad monokultur där varken blommor, insekter eller fåglar kan överleva och där klimatet går åt h-l-v-te.
Men det finns alternativ, det är möjligt att göra motstånd. Följ med Helena Klangemo på en tur i Långängen-Elfviks naturreservat på Lidingö där markerna betas av hästar, får, kor och getter och den biologiska mångfalden närmast exploderar.Samling kl. 12.00 busshpl Toppmurklevägen (buss 201 från Ropsten, läge B kl. 11.47) Ca 3 km, 3 timmar.
Vi har ett antal fribiljetter för kretsens medlemmar – anmäl dig genom att svara på detta mail för att få en! Annars krävs ingen anmälan, bara att dyka upp. Länsförbundet har en guideverksamhet över hela länet, året runt. Läs mer här: https://www.utinaturen.nu/
TEMA: Skog
Söndag 10 november kl. 11.00 – 14.00
Granar och tallar ser ju likadana ut året om, men hur ser vi skillnad på lövträden när löven fallit? Helena Klangemo guidar oss på en tur i Långängens naturreservat. Vi tittar på vad som särskiljer de olika lövträden och kanske kan vi också lista oss till deras ungefärliga ålder utan att räkna årsringarna! Många är nog äldre än vi tror. Vi tar en kortare kaffepaus i skogen!
Samling vid Stockby parkering kl.11.00
Egen aktivitet, ingen anmälan, ingen kostnad.
Naturskyddsföreningen har också flera levande nätverk på riksnivå
Om du vill engagera dig i klimat-, kemikalier-, jordbruk & mat- eller skogsnätverket kan jag rekommendera riksföreningens kurshelg 2-3 november på Tollare folkhögskola i Saltsjö Boo. Programmet spänner från att vi tar temperaturen på jordens biologiska mångfald till vår nationella kampanj för att skapa mer blomrika marker, ”Operation rädda bina”.
Anmälan senast 20 oktober. Läs mer och anmäl dig här: https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/kalender/kurshelg-vaxande-engagemang
Vi vill också gärna bli fler som engagerar oss lokalt här på Lidingö. Du kanske har en egen hjärtefråga som du vill driva? Eller engagera dig i vårt arbete med skogen? Tveka inte att kontakta oss!
Hälsningar
Isak Isaksson
Naturskyddsföreningen Lidingö