Nyhetsbrev november 2023

I detta nyhetsbrev:

  • Naturskyddsföreningen överklagar komunfullmäktiges beslut att anta detaljplanen för kv Brädgården och Båtbyggaren
  • Frågor och synpunkter  ställda till Lidingö stad/ Miljö- och stadsbyggnadskontoret (MSK) angående den ombyggnad av marken kring Ekholmsnäsbacken som Ekholmsnäs Golf Lidingö utför sedan 2021.
  • Nytt samarbete med Lidingöloppet
  • Kommande och genomförda aktiviteter

Överklagande till Mark- och Miljödomstolen

Överklagande av Lidingö kommunfullmäktiges beslut, 2023-10-23 ärende nummer 115, att anta detaljplan för kv Brädgården och Båtbyggaren:

 Härmed överklagas kommunfullmäktiges beslut anta kommunstyrelsens förslag (KS/2023:389) till detaljplan för kv Brädgården och Båtbyggaren. Den nu beslutade detaljplanen innebär att strandskyddet till stora delar upphävs.

Som skäl anförs i detaljplanen att det aktuella området redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Detta är dock inte riktigt. Det aktuella området har på flera år inte varit ianpråktaget för något som helst. Att området f.n. är inhägnat ändrar inte detta förhållande. Den vilseledande beskrivningen har vi påtalat dels i yttrande över granskningsförslaget till detaljplan dels i en särskild skrivelse till länsstyrelsen daterad 2023-03-02.

Det är beklagligt att kommunfullmäktige inte har tagit hänsyn till våra yttranden. Samma synpunkter har framförts också av Lidingö Hembygdsförening.

Domstolens målsättning är att avgöra detta mål inom sex månader.

Ekholmsnäs golf

Vi har tillskrivit Lidingö stad/ Miljö- och stadsbyggnadskontoret (MSK) med synpunkter och frågor angående den ombyggnad av marken kring Ekholmsnäsbacken som Ekholmsnäs Golf Lidingö utför sedan 2021.

Om fyllnadsmassor och träd…
Stora mängder fyllnadsmassor har lagts över trädrötter och långt upp kring stammarna på många befintliga träd, vilket de inte kommer överleva. Många träd har dessutom allvarliga påkörningsskador. Fyllnadsmassornas slänter mot omgivande naturmark är mycket höga och branta och passar sällsynt illa in i landskapet. Vi har också tagit del av ett flertal vittnesmål (med fotodokumentation) om att massorna innehåller bl a byggavfall, plast, elkablar mm, vilket täckts över med renare jordmassor.

På våra frågor kring detta svarar MSK:
”Träd ska inte ta skada av verksamhetsutövarens arbeten på golfbanan. Enligt arrendeavtalet är det markägaren som ansvarar för att avtalet följs. Inga träd får heller tas ned utan markägarens tillstånd. (Verksamhetsutövaren får dock utföra vissa mindre röjningsarbeten ca 10 meter in från spelområdet, enligt avtal) Arrendeavtalet hanteras av stadens fastighetsförvaltning. Miljö- och stadsbyggnadskontoret (MSK) ska informera ansvarig förvaltare om situationen för träden.”

”Verksamheten har gjort en anmälan om återvinning av icke farligt avfall för anläggningsändamål till MSK. I det föreläggande som skrevs som svar på anmälan framgår det begränsningar om hur mycket avfall som får läggas upp samt krav på kvalitet. Gällande frågan om avfall innehållande dräneringsrör, betongrör med mera så har en del sådant kommit in via intagna massor men dessa har sedan sorterats ut som avfall och inte lagts ut inom arrendeområdet, enligt uppgift från verksamheten. Miljö- och stadsbyggnadskontoret känner inte till att verksamhetsutövaren ska ha grävt ned något liknande avfall inom området.”

Om avtal och planer…
Många som vistats i området har reagerat på entreprenörens oacceptabla hantering av golfbanebygget och uppmärksammat kommunens tjänstemän på dessa missförhållande, men utan resultat. Enligt MSK får inga träd skadas eller fällas utan tillstånd, men de stamskador och fyllningar kring trädstammar som man ser idag kommer att innebära att många träd dör. Det är Lidingö stad som ansvara för att entreprenören följer avtalet, men de förlitar sig helt på vad entreprenören säger och utför inte några egna platsbesök och kontroller.
Med tanke på att Ekholmsnäs golf, i samband med byggandet av tidigare utvidgning av anläggningen, polisanmälts för olovlig fällning av närmare 100 träd, har det funnits det goda skäl att bevaka deras hantering av träd extra noga.

Ekholmsnäs Golf har i sin anmälan inför bygget inte presenterat någon detaljerad plan som visar hur det ska bli när det är klart, hur man tänkt placera massorna och hur marknivåerna är tänkta att förändras.

På vår fråga om detta svarar MSK:
” I anmälningsärendet ingick även en principskiss över området och vilka delar av området som skulle förändras och hur nya golfhål skulle tillkomma och några tas bort. Någon höjdsättning finns inte med och det är inte heller något som prövats i anmälningsärendet. Miljö- och stadsbyggnadskontorets bygglovsenhet har bedömt att åtgärderna som görs av Ekholmsnäs golf inte kräver marklov.” ”En detaljplan med planbestämmelser som reglerar vad man får göra inom ett område är ett sätt att hantera utvecklingsfrågor. Men det är i sådan fall ett politiskt beslut. Eftersom det inte finns en detaljplan regleras områdets utveckling nu genom det arrendeavtal som finns mellan staden och verksamheten. I korthet står det verksamheten får göra de förändringar som krävs för att upprätthålla eller skapa en bra golfbana. I dagarna har ett beslut tagits om att upprätta en fastighetsutvecklingsplan för området. Detta arbete leds av stadens fastighetsförvaltning och idrottsenheten.” Kontaktperson för detta är Malin Andersson, idrottschef.

När vi nu har facit och ser vilken omfattande och skadliga påverkan byggverksamheten har haft, är det uppenbart att det hade behövts en tydligare plan för hur marken skulle komma att förändras och hur träden skulle skyddas. Vi kommer noggrant följa arbetet med den planerade fastighetsutvecklingsplanen.

Naturskyddsföreningen inleder samarbete med Lidingöloppet

Naturskyddsföreningen och Lidingöloppet kommer att inleda ett samarbete. Detta kommer bland annat att innebära att vår krets får möjlighet att synliggöra vårt arbete. Om du planerar att anmäla dig till något av loppen, kontakta oss så finns det möjlighet att få startavgiften betald!

Aktiviteter


Trädgårdens betydelse för pollinatörer, biologisk mångfald och för att minska växthuseffekten

Vi ger tips och svarar på frågor hur man kan anpassa våra trädgårdar för att gynna pollinatörer, öka den biologiska mångfalden samt minska effekterna av klimatförändringarna. Det kan handla om val av växter, jord, kompostering samt själva skötseln av trädgården. Träd och buskar ger skugga och skydd samt tar upp koldioxid. Plantera insekts- och fågelvänligt och anlägg gärna vatten i form av en liten damm. Detta ingår i Lidingö klimatvecka i stadshuset – fullständigt program finns på stadens hemsida.

Tid och plats: Berguven (i bibliotekets lokaler) fredagen den 8 december mellan kl 11.00 och 13.30.

Vi har också hunnit med en svamputflykt, en blomstervandring, en vecka för biologisk mångfald och lite till! Läs mer om detta under Aktiviteter